SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Professionalitet - Inkludering - Glädje

FAQ

Vanliga frågor om lagindelning

Vad tittar ni på vid lagindelning?

En av de viktigaste sakerna vi kollar på är ålder. Det är viktigt att lagen inte har allt för spridda åldrar för att skapa en jämnare utvecklingsnivå inom laget. Tävlingsverksamheten har mer spridning än breddverksamheten.

I breddverksamheten görs lagindelningen först efter ålder, sedan antal terminer man har gått i cheerleading och till sist hur mycket man önskar att träna. Det sker ingen selektering i färdigheter.

I tävlingsverksamheten tittar vi, utöver ålder, på den aktivas önskemål och därefter vad varje aktiv har för förkunskaper. Vilka förkunskaper som rekommenderas för varje tävlingsklass hittar ni på fliken Tävlingsverksamhet.

Något som också väger in för tävlingslagen är attityd till träning - det är viktigt att man är motiverad och peppad på att träna flera dagar i veckan med viljan att testa nya moment. Till sist är närvaro också en viktig faktor för att komma in i ett tävlingslag. Det är ett stort plus om du har haft bra närvaro under tidigare terminer.



Varför är närvaro så viktigt i tävlingslagen?

Cheerleading är en lagsport och är unikt i sitt slag eftersom alla lagkamrater är beroende av varandra på varje träning. Om en lagkamrat saknas på en träning är det alltid ett par andra i laget som inte kan träna på ett visst moment.

Förutom att alla i laget är beroende av varandra så kräver ett tävlingsprogram mycket tid och tålamod att få ihop. Flera av momenten som ingår i ett program innebär en säkerhetsrisk om man inte har övat tillräckligt.



Varför delas tävlingslagen in efter förkunskaper?

Vi värderar högt att de aktiva trivs och utvecklas i sina lag, och därför vill vi hålla en så jämn nivå i lagen som möjligt. I cheerleading finns olika tävlingsklasser som delas upp efter ålder och level. I Sverige finns levels 1-4, samt klasserna Elite och Premier. Dessa är i sin tur uppdelade i olika färdigheter som ska bedömas på en tävling.

Levelssystemet, med tillhörande färdigheter som man tävlar på, är ett bra hjälpmedel för att dela in lag på så jämn nivå som möjligt. Det är aldrig kul att känna att man ligger långt efter sina lagkamrater i utvecklingen. Det kan också innebära en säkerhetsrisk att träna på högre nivå än vad man klarar av. Föreningens tränare, levelsansvariga och ledningsgrupp är utbildade inom cheerleading och har även lång erfarenhet av sporten vilket gör att de har kompetens att göra en bra bedömning av vad varje aktiv klarar av. Tränarna vill se varje aktiv uppnå sina mål och ha roligt på vägen.



Varför är de rekommenderade förkunskaperna fokuserade kring gymnastik?

Alla moment är självklart viktiga, dock är gymnastik det moment i vilket det är lättast att titta på specifika färdigheter, skills, eftersom det utförs själv och inte är beroende av andra i laget. Däremot är svårast skills inte alltid bäst - att varje skill utförs med korrekt teknik är viktigare.

En annan anledning till att gymnastik är viktigt i tävlingslagen är för att domarna på en tävling bedömer hur många i ett lag som utför samma skill. När man tävlar i en level behöver lagets färdigheter vara lämpliga för den leveln. Detta kallas level appropriate. För att vara level appropriate måste 75% av laget kunna utföra ett visst antal skills för den aktuella leveln. Om laget inte når upp i 75% kan man inte få mer än 5 poäng av 10 i svårighet.

Med andra ord innebär en lägre procent att laget automatiskt hamnar i ett underläge jämfört med moståndarlagen som ligger över 75%. Resultatet på tävling är inte det viktigaste för oss, men vi vill åtminstone att våra lag ska ha en möjlighet att nå långt utan att vara begränsade från början.

I vår cheerbok hittar ni vilka gymnastikmoment som blir bedömda för varje tävlingsnivå, >>HÄR<<



Kan man söka in på en viss position i stunt?

Nej, man kan inte söka en viss position eftersom ens position alltid avgörs utifrån vilka andra som går i laget. Tränarna skapar så väl fungerande och starka stuntgrupper som möjligt av alla i laget.



Varför har ni inte tryout för de som redan går i föreningen?

Vi har inte tryout för befintliga medlemmar då våra tränare ser vad de aktiva kan och utvecklar varje träning under säsongen. Tränarna utvärderar de aktiva inför varje ny säsong tillsammans med respektive levelansvarig. På så sätt lär vi känna våra aktiva och en tryout blir inte nödvändig.

Ett undantag är för ansökan till tävlande group stunt som tävlar på Elite- och Premier-nivå. Till dessa grupper har vi uttagningsträningar för att få ihop så väl fungerande grupper som möjligt, eftersom tävlande group stunt är en del av vår elitsatsning.



Vad innebär provträning?

En provträning är till för de som inte har gått i ett tävlingslag förut. Någon som anmält intresse att börja i ett tävlingslag kan erbjudas en provträning med ett tävlingslag om en ledig plats skulle dyka upp. På en provträning får man prova hur det är att träna i laget och tränaren för laget får se om den aktivas förkunskaper stämmer överens med hela lagets nivå.

Efter träningen hörs vi av via mail om hur det kändes för den aktiva och tränaren. Därefter tas beslut ifall den aktiva blir erbjuden en plats i det laget eller om det finns ett annat lag som skulle passa bättre. Detta sker löpande under säsongen och är inget som erbjuds vid intagning till ny säsongsstart.